Att åka på sitt första event

Linda ska åka på sitt första spel/event och hon bestämmer sig för att spela vandrare. Hon väljer sin egen ålder på 19 år och får då enklast en passande ålder då det är mycket svårare att spela på en ålder man egentligen inte har, dock beroende på hur mycket som skiljer sig från sin egna ålder givetvis.

Därefter bestämmer sig Linda för att hennes karaktär ska vara föräldralös, hon ska kunna hantera vapen, men endast pilbåge och en enkel pistol som hon ska ha lärt sig via en skytteklubb hon var med i innan apokalypsen.

Linda bestämmer sig för att hon ska ha en väldigt enkel packning.

 • Kläderna hon har på sig samt ombyten.
 • Sovsäck och en filt.
 • Stormkök för matlagning.
 • Vattenflaska och en fällkniv.
 • Pilbåge med boffer-pilar ( Lajvanpassad amunition med skumskyddad topp )
 • Airsoft pistol

Linda ringde arrangören för evetet för att fråga om sin packning och ifall det var något hon glömt. Hon passade även på att fråga några frågor som hon ville veta ifall det stämde eller inte. Hon hade läst andra rollspelares inlägg på olika forum, och hon kände sig osäker på ett par saker.

1: Kläder

Vissa säger att man inte får ha med sig kläder som inte passar in utseendemässigt utöver det man har på sig. Om jag inte har råd att göra alla kläder så, vad kan jag göra då?

Det stämmer absolut inte. Din karaktärs kläder ska vara anpassade för den beskrivning som världen har i eventet, alltså utseendemässigt passa in. Det är mycket rekommenderat att du tar med dig extra ombyten och underkläder för varje dag. Speciellt strumpor och om du kan ett par extra skor. Ett mycket bra tips är att du packar en uppsättning separat med sovkläder, som exempelvis ett par mysbyxor och en varm tröja + sovstrumpor.

Många många deltagare har åkt med för lite packning bara för att komma tillbaka till lägret mitt i natten när eldstaden eller kaminen är släckt, det regnar ute och man är genomblöt från topp till tå.

Även om det är så, så är det bättre att kunna ta av sig blöta leriga kläder och krypa ner i en sovsäck i en varm uppsättning sovkläder snarare än att frysa natten igenom och vakna sjuk.

Strumpor och skor är mycket viktigt att tänka på då man kan få skyttegravsfot eller övriga problem av att gå med blöta fötter för länge. Det betyder inte att du kommer tappa foten efter en timma i blöta strumpor, men på sikt kan man skada fötterna och varför riskera det i onödan? Blöt hud på fötterna kan leda till att du får blåsor lättare som i sin tur kan punkteras och leda till infekterade sår.

Ta som vana att du torkar fötterna med en ren handduk varje kväll, sedan tar du på dig dina sovstrumpor innan du lägger dig för att sova.

Förvara dina sovkläder i en vattentät väska eller helt enkelt bara nedvikta i en plastpåse som du har i din packning. Då är de kläderna alltid torra och skyddade.

2: Mat och dryck

Jag är inte så bra på matlagning så jag tänkte handla det mesta färdigt och ta med. Får jag äta vad jag vill eller måste maten vara anpassad för spelet också?

Bra fråga. Mat skiljer sig åt från olika sorters spel, men på dessa Post Apokalyptiska event som utspelar sig i en mera naturlig värld än ett spel i en fantasymiljö så kan du handla och äta saker mera öppet. Dock bör man tänka på några saker ändå.

 • Matbristen i världen och kostnaden i eventets värld att få tag på den.
 • Näringsvärde

Det är inte speciellt avancerat med dessa två punkter utan man kan förklara dem enklelt som följande.

Matbristen i en svältande värld. Det är just vad det är. Du spelar i en värld där svält och matbrist är en oerhört stor del av vardagen. Dock ska det absolut markeras med yttersta vikt att INGEN ska svälta på riktigt eller låta bli mat och vatten.

Mat och vatten är fruktansvärt viktigt och det handlar inte om att du som deltagare ska svälta på riktigt för att vi spelar i en värld där det står så i texterna. Vad du kan göra dock är att du kan äta så mycket mat du vill utan att andra ser, för att sedan endast spela/låstas på svält eller matbrist.

Exempel:

Micke åker som en soldat och han tjänstgör inom Tera och under deras befäl. Micke har köpt med mat och han har tagit med en hel del för att både kunna klara sig själv men även ifall någon av hans kamrater inte har tillräckligt.

När Micke ska äta så tar han sin packning och går till sin boendeplats där han kan stänga dörren och utnyttja lägerfriden för att vara ifred. Efter en middag med chili con carne och en stor flaska vatten, lite bröd och en chokladbit efter maten så packar Micke ihop och går ut till alla andra.

Där kan Micke antingen spela på att han inte är hungrig alls längre då han fått sin portion gröt av kantinapersonalen, eller så kan han låtsas vara hungrig och ta sin efter maten kaffe fullt synligt bland övriga deltagare. Kanske har Micke en bit bröd i jackan som han delar lite diskret med en annan “hungrig” deltagare som snällt erbjöd honom att sitta ned vid hans lägereld och slippa frysa i regnet.

Vad Micke gör här är att ha med tillräckligt med både mat och dryck för att klara sig utan några problem alls. På så sätt kan han äta sig mätt och belåten utan att uppleva problemet att mat är en bristvara och låta det påverka honom som deltagare.

Tänk på när du handlar att du kan kombinera din karaktärs mat med din mat som deltagare och balansera det. Försök tänka nyttigt, energirikt och smart, men framför allt att ta med så du verkligen klarar dig.

Exempel på bra mat:

 • Mörkt grovt bröd.
 • Frukt och grönsaker.
 • Soppor och grytor.
 • Vatten.
 • Choklad.
 • Nötter.

Exempel på dålig mat.

 • Endast nudelpaket.
 • Svårlagad mat som kyckling eller fläskkött pga bakteriekultur och risk för matförgiftning.
 • Stora påsar godis och Coca cola ( Inte utöver mat utan nu endast detta som mat ).
 • Fikabröd och energidrycker ( Inte utöver mat utan nu endast detta som mat ).

Den ”bra” maten är absolut ingen gyllene regel precis som den ”dåliga” inte är extremt värdelös. Allt handlar om en balans. Vill du absolut ha med en energidryck, så balansera upp det med att dricka rikligt med vatten. Ät choklad om du vill ,men försök inte leva ett helt event på bara Nutella.

Försök äta nyttigt och vältänkt. Om du vill agera på det faktumet att det är matbrist i världen, så rollspela det istället. Lev det inte på riktigt.

Många skador kan uppstå via näringsbrist eller vätskebrist. Du kan tappa koncentrationen och skära dig med din matkniv, hugga dig i benet när du ska kapa ved för natten eller helt enkelt svimma. Att vistas utomhus i flera dygn och samtidigt vara fysiskt aktiv är mycket påfrestande och energikrävande.

Ät och drick och känn efter hur du mår innan du ger dig ut på området. Det är inte tufft eller häftigt och ger inte heller några ”rollspelspoäng” ifall du går ett helt event utan att dricka vatten eller äta något. Det är bara dumt och kan vara hälsovådligt samt att du kan försätta både dig som andra i fara pga det.

Vatten:

Vatten är något många förbiser. Man tänker inte på hur mycket vatten man gör av med / person dagligen, och speciellt inte om man inte är van att vara på längre spel eller ute och campar i skogen etc.

Räkna på ca att du kommer behöva dricka minst 1.5 liter om dagen. Det är en uppskattning nu och inte en lag. Sedan är det många som säger att de absolut inte dricker ens inärheten av så mycket vatten hemma. Det är dock skillnad på att vara hemma och att vara på ett lajv där du majoriteten av tiden är utomhus, i fysiskt påfrestande situationer och där du rör dig oerhört mycket.
Räkna iallafall på 5/10 liter / dag / person. Det kanske låter mycket, men det vattnet innefattar

 • Dryck
 • Matlagning
 • Diskning
 • Hygien
 • Nödfall ( brand, sårtvätt )

Det är mycket bättre att ha för mycket vatten med sig än för lite.